2025 markerar ett viktigt år för global jämställdhet. I en tid av ökat motstånd mot kvinnors och flickors rättigheter – en så kallad backlash – är det viktigare än någonsin att fortsätta kämpa för alla de framsteg som gjorts för kvinnors och flickors rättigheter och egenmakt: #MoveForward.
Många framsteg har gjorts för global jämställdhet under de senaste decennierna, inte minst vad gäller flickors utbildning samt arbetet mot alla former av våld mot kvinnor och flickor, inklusive mot barnäktenskap och könsstympning. Och många jubileer äger rum detta år.
I år är det 30 år sen den stora globala kvinnokonferensen i Peking ägde rum 1995. Där antogs ett av de mest progressiva internationella dokumenten om jämställdhet, den så kallade Pekingplattformen.
I år fyller även den internationella agendan för kvinnor, fred och säkerhet 25 år (FN-resolution 1325), Internationella kvinnodagen 50 år och UN Women som organisation 15 år. I tillägg innehar Sveriges regering ordföranderollen i UN Womens globala styrelse under 2025.
Pekingplattformen – ett dokument som startade förändring!
Det globala jämställdhetsdokumentet Pekingplattformen är fortsatt ett av de mest omfattande för kvinnors och flickors rättigheter. Vid FN:s kvinnokonferens i Peking 1995 samlades jämställdhetsaktörer från hela världen och det var vid detta möte som Hillary Clinton uttalade de nu bevingade orden:
”Women’s rights are human rights, and human rights are women’s rights.”
Globala överenskommelser är viktiga för att sporra framsteg och utveckling i världens länder. Pekingplattformen – med 12 fokusområden för jämställdhet – ledde till utveckling inom flera områden. Här är några exempel:
- Efter Pekingkonferensen ökade antalet länder som instiftade lagar mot våld mot kvinnor och flickor. Studier visar att i våldet går ner i länder som har lagar mot våldet. Men genomförandet måste fortsatt stärkas.
- Före 1995 fanns inte någon heltäckande statistik över förekomsten av våldet mot kvinnor och flickor. Pekingplattformen uppmuntrade länder att samla denna statistik och efter 1995 har mer än 100 länder gjort nationella undersökningar av våld mot kvinnor och flickor.
- Pekingplattformen var också det första internationella dokument som inkluderade ett fokus på flickors rättigheter, inte minst vad gäller utbildning och skydd mot våld, inklusive barnäktenskap och könsstympning. Starkt fortsatt arbete behövs för att säkra alla flickors rättigheter, egenmakt och röster.
Här kan du läsa pekingplattformen
En stark kvinnorättsrörelse – men vi ser bakslag
Den feministiska kvinnorättsrörelse som bidrog till Pekingplattformen och till olika framgångar på området är helt central för jämställdhetsutveckling. Detta visar flertalet studier. Ändå går en mycket liten del av världens bistånd till just kvinnorättsorganisationer. Stärkt finansiering till kvinnorätts- och jämställdhetsorganisationer behövs.
Vi lever vi i en tid av bakslag mot jämställdhet på många ställen i världen. Anti-rättighetsrörelser är på frammarsch med en agenda om att kvinnors, flickors och hbtqi-rättigheter är ett hot mot s.k. ”traditionella” familjevärderingar. Detta sker ofta i samband med auktoritära krafter och ett minskande demokratiskt utrymme. Människorättsrättförsvarare i världen verkar under extremt svåra och farliga omständigheter.
I de många krig och kriser som pågår drabbas kvinnor och flickor hårt och över en halv miljard kvinnor och flickors bor idag i konfliktområden.
Fler och fler röster hörs för att stärka kvinnors och flickors rättigheter och för att stoppa diskrimineringen och våldet. Och jämställdhetsaktörer och människorättsförsvarare inom alla områden och sektorer – inom privat och offentlig sektor, civilsamhälle och akademi – måste nu arbeta tillsammans för att bygga koalitioner och motarbeta en tillbakagång av kvinnors och flickors mänskliga rättigheter.
Viktiga händelser under året – fokus på unga
UN Women kommer under året att ha ett extra fokus på nästa generation, inte minst unga kvinnor och flickor och deras röster, egenmakt och möjligheter.
Vi på UN Women Sverige, tillsammans med våra lokalföreningar/nätverk, kommer att arbeta med olika nätverk för unga och för att stärka kvinnors egenmakt, under rubriken ”Generation Equality”.
På Internationella kvinnodagen 8 mars ses vi i Stockholm på Strömparterren under uppmaningen #MoveForward. Kom dit!
FN firar Pekingplattformen 30 år
Vid FN:s kvinnokommission (CSW) den 10-21 mars kommer en deklaration om Pekingplattformen att antas av FN:s medlemsländer samt att nya åtaganden för jämställdhet uppmuntras.
På sommarens högnivåforum om Agenda 2030 och de globala målen kommer bland annat uppföljning om mål 5 om jämställdhet att diskuteras av världens länder.
Vid den årliga öppningen av FN:s generalförsamling i september kommer världens ledare att samlas för ett toppmöte om jämställdhet och för att fira Pekingplattformen 30 år. Här ska ledarna bekräfta och förnya åtaganden för jämställdhet.
UN Women Sverige kommer att under detta viktiga år för global jämställdhet lyfta och berätta om dessa viktiga händelser och överenskommelser och fortsatt driva på för alla kvinnors och flickors rättigheter.
Kom med i arbetet du med och bli Världsfeminist idag!