Årets ekonomipris till Alfred Nobels minne tilldelas Claudia Goldin, professor vid Harvard universitet, som forskar om jämställdhet och kvinnors roll på arbetsmarknaden.
”Kvinnors ekonomiska egenmakt och tillgång till arbetsmarknaden är centralt för jämställdhet i ett samhälle. I Sverige har detta varit en nyckel till både jämställdhet och tillväxt”, säger Ulrika Grandin, verksamhetschef på UN Women Sverige.
”Ett viktigt pris och dessutom bara tredje gången det går till en kvinna”, avslutar Ulrika.
Goldins forskning visar att kvinnors roller på arbetsmarknaden fortfarande begränsas kraftigt av familjeåtaganden och obetalt hemarbete. Även i samhällen där en stor del av kvinnorna arbetar och kanske också är mer högutbildade än män – som i många västländer – kvarstår skillnader i löner mellan kvinnor och män samt andra skillnader i resurser, utveckling med mera.
Enligt Kungliga Vetenskapsakademien får Claudia Goldin priset för att ha förbättrat vår förståelse av kvinnors roller på arbetsmarknaden. Hennes forskning belyser drivkrafterna bakom förändringarna vad gäller kvinnor på arbetsmarknaden och på orsakerna till skillnader som kvarstår idag. Tidigare har endast två kvinnor fått ekonomipriset sedan det först delades ut 1969: Elinor Ostrom 2009 and Esther Duflo 2019.
FN:s jämställdhetsorgan UN Women arbetar med kvinnors ekonomiska egenmakt och representation i över hundra länder i världen. Kvinnor är kraftigt underrepresenterade på arbetsmarknaden globalt sett och har sämre tillgång till resurser som kapital, mark ägande med mera. Stöd UN Womens arbete genom att bli månadsgivare på här.
Foto: Harvard University