Concord Sverige har samordnat en debatt om vikten av internationellt engagemang för bl.a. jämställdhet, något som det svenska folket stödjer. Debattartikeln är publicerad i olika lokaltidningar och 29 av Concords medlemsorganisationer har skrivit under, inklusive UN Women Sverige.
Ett Sverige att vara stolta över
Svenska folket vill känna stolthet över Sveriges internationella engagemang för fred, jämställdhet och demokrati, visar en undersökning. Regeringens omläggning av biståndet saknar stöd – inte ens var tionde tycker det är prioriterat att svensk export ska gynnas av biståndet.
2024 lider mot sitt slut. Det är svårt att inte känna hopplöshet och maktlöshet när krigen inte verkar ha något slut, demokratin går bakåt, klimatkrisens konsekvenser blir alltmer allvarliga och allt fler människor tvingas fly sina hem.
Under en period före pandemin gjordes stora framsteg: barnadödligheten gick ner kraftigt och hunger, fattigdom och barnarbete minskade. En anledning var att många länder gick samman och bidrog med resurser. Idag är läget ett annat. Rika länder, inte minst Sverige, drar ner på sitt bistånd. På FN:s klimattoppmöte i slutet av november kom världens länder med nöd och näppe fram till ett avtal om klimatfinansiering, på en nivå som är många gånger lägre än behovet. Världshälsoorganisationen WHO saknar nödvändiga pengar till förebyggande insatser som tillgång till vaccin och rent vatten.
I Sverige finns det ett djupt engagemang för omvärlden, och en stark känsla av att vi ska dela med oss till dem som har mindre. Vår opinionsundersökning visar att en stor majoritet (74 procent) av svenska folket tycker det är viktigt att kunna känna stolthet över Sveriges internationella engagemang för fred, jämställdhet, klimat och demokrati. Tre av fyra personer vi möter i matbutiken, i busskön och på fotbollsläktaren bryr sig alltså om vad vi som land gör för världen.
Regeringen har under sin tid vid makten istället minskat biståndet och avslutat långsiktigt stöd till människor i några av de värst drabbade länderna. Resurserna till jämställdhetsarbete och arbetet med FN:s Globala mål har minskat. Regeringen styr en allt större del av den krympande biståndsbudgeten till att minska migration till Sverige och gynna svenska företags exportmöjligheter.
Den omställning av svenskt bistånd som sker har inte stöd hos svenska folket. Endast åtta procent tycker att det är prioriterat att biståndet ska gynna svenska företags export, medan en majoritet av befolkningen (63 procent) vill att biståndet ska gå till de som är värst drabbade.
Den kraftsamling för världen som har gjorts förut kan göras igen. Svenska folket förväntar sig att vårt land ska vara en del av lösningen på världens gemensamma problem. Det borde regeringen lyssna på.
- Johanna Davén, generalsekreterare, IOGT-NTO Movement
- Kerstin Bergeå, ordförande, Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen
- Isabella Olsson, global påverkanschef, Läkarmissionen
- Brian Kelly, generalsekreterare, Artikel2 (tidigare Emmaus Stockholm)
- Mattias Ingeson, generalsekreterare, Erikshjälpen
- Jamie Bolling, ordförande, MyRight – Empowers People with Disabilities
- Ulrika Grandin, generalsekreterare, UN Women Sverige
- Jon Fridholm, tf verksamhetschef, Östgruppen
- Ulrika Urey, generalsekreterare Fairtrade Sverige
- Maria Nyberg, generalsekreterare, Union to Union
- Louise Lindfors, generalsekreterare, Afrikagrupperna
- Mattias Brunander, generalsekreterare, Diakonia
- Niclas Lindgren, direktor, PMU
- Johanna Eliasson, ordförande, Vänsterns Internationella Forum
- Martin Nihlgård, generalsekreterare, IM
- Erik Lysén, chef Act Svenska kyrkan
- Andreas Stefansson, generalsekreterare, Svenska Afghanistankommittén
- Malin Nilsson, generalsekreterare, Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF
- Oscar Ernerot, generalsekreterare Olof Palmes Internationella Center
- Tobias Linghag, verksamhetsledare, Framtidsjorden
- Martin Johansson, ordförande, Latinamerikagrupperna
- Linn Thullberg, styrelseordförande, Svalorna Latinamerika
- Suzanne Standfast, generalsekreterare Oxfam Sverige
- Anna Tibblin, generalsekreterare, We Effect
- Anna Stenvinkel, generalsekreterare, ForumCiv
- Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare, Kvinna till Kvinna
- Lotta Sjöström Becker, generalsekreterare, Kristna Fredsrörelsen / SweFOR
- Shahab Ahmadian, ordförande, MÄN
- Martina Hibell, generalsekreterare, Barnfonden