Generation Equality

Generation Equality
Generation Equality belyser det faktum att inget land i världen ännu har uppnått fullständig jämställdhet och att det krävs ökad ansträngning i arbetet för jämställdhet i alla länder.
Vi lever i en värld med en ung generation på över 1,8 miljarder människor. Denna unga generation är en viktig drivkraft i arbetet för fred, jämställdhet och mänskliga rättigheter. Samtidigt har unga – inte minst unga kvinnor och flickor – svårt att få sina röster hörda eller sina rättigheter tillgodosedda. Många flickor och unga kvinnor i världen idag är utsatta för diskriminering och har inte samma möjligheter till sin framtid. De har ofta inte samma tillgång till resurser, utbildning eller ekonomiska möjligheter. Många unga kvinnor och flickor utsätts dessutom för våld och trakasserier. Ändå är det just flickor och unga kvinnor som ofta går i frontlinjen i kampen för mänskliga rättigheter, rättvisa och jämställdhet.
Därför är det avgörande att vi investerar i den nya generationen. De är morgondagens ledare och vår gemensamma framtid.
UN Womens initiativ Generation Equality lyfter fram den unga generationen och att unga kvinnor och flickor ska få samma chanser i livet och visa sin fulla potential. Detta görs genom olika satsningar och program runt om i världen och i Sverige. Generation Equality fokuserar på en ny generation av unga jämställdhetsaktörer. Men också på lärdomar från och dialog mellan andra generationers jämställdhetsaktivister. Initiativet betonar särskilt mål 5 i Agenda 2030 om global jämställdhet som en förutsättning för en social, miljömässig och ekonomisk hållbar utveckling.
Läs mer om statusen för globala målet 5
UN Women Sveriges nätverk för unga för jämställdhet
UN Women Sverige har startat ett projekt för unga jämställdhetsaktörer. Är du ung och brinner för jämställdhet, vill du skapa förändring och vara del av ett starkt nätverk? Då är det här projektet för dig!
Generation Equality är ett projekt där unga från hela Sverige får chansen att skapa och driva egna initiativ med jämställdhet som tema. Tillsammans arbetar vi för att skapa långsiktig påverkan och stärka ungas roll i arbetet för ett mer jämställt samhälle. Du får också chansen att bli en del av en global rörelse för jämställdhet.
Projektet är ett samarbete med våra lokalföreningar i Sverige.
FN:s stora globala kvinnomöte och Pekingplattformen
FN:s stora världskonferens för kvinnor hölls i Peking 1995. Där antogs den så kallade Pekingplattformen av representanter för världens regeringar. Plattformen är en av de mest omfattande och progressiva överenskommelserna om jämställdhet som finns idag. Vid mötet i Peking deltog tiotusentals kvinnorättsaktörer från hela världen.
I Pekingplattformen slås regeringars skyldigheter fast vad gäller mänskliga rättigheter. Plattformen slog också fast kvinnors och flickors rätt över sina egna kroppar och frihet från diskriminering och våld. Regeringar ska stifta lagar mot alla former av våld mot kvinnor och flickor samt om rättigheter till ekonomiska resurser, inklusive mark och annan egendom krediter, arv och naturresurser.
12 fokusområden
FN:s globala kvinnokonferens i Peking 1995.