Förenta Nationerna, FN, fyller 75 år under 2020. I samband med FN-dagen den 24 oktober presenterar sex FN-relaterade organisationer i Sverige ett kortfilmsprojekt i sociala medier som låter åtta kända och okända svenskar med uppdrag i FN ge sin syn på världsorganisationen.
I 75 år har FN kämpat för att skapa en rättvis och mer hållbar värld för framtida generationer. Arbetet är nu viktigare än någonsin, när vi gemensamt måste bekämpa covid-19, klimatförändringar och ojämlikhet i världen.
80 000 svenskar har tjänstgjort i FN genom åren – från generalsekreterare Dag Hammarskjöld under 50- och 60-talet till de många hundra personer som i dag arbetar i FN:s humanitära, människorätts- och fredsfrämjande insatser och utvecklingssamarbete.
Åsa Regnér, Ulrika Modéer och Jan Eliasson är tre av FN-svenskarna som från den 20 oktober syns i organisationernas sociala medier. I fyra filmer berättar de om framgångar under FN:s 75-åriga historia och framtida utmaningar i de kommande 75 åren. Syftet med kampanjen är att öka kunskapen om FN:s arbete och att understryka att världen även i framtiden behöver en gemensam samlingsplats och aktör som kan driva på och övervaka den globala utvecklingen.
Tre exempel på framgångar som FN möjliggjort under sina 75 år:
uppnåtts.
- Hundratusentals människor får sitt enda mål mat om dagen genom FN:s humanitära hjälpsändningar. Miljoner barn har överlevt tack vare FN:s och UNICEFs vaccinationsprogram.
- FN står för den enda handlingsplan som finns i världen när det gäller jämställdhet. FN sätter tryck på medlemsstaterna att genomföra de här åtagandena för att öka och stärka kvinnors rättigheter i världen.
- FN har skapat regler, platser och plattformar för att barn och unga ska få mer plats att uttrycka sig, delta, och komma till tals i frågor som berör dem.
Organisationerna som står bakom projektet är UN Women Sverige, UNDP, Svenska FN-förbundet, Svenska Unescorådet, Unicef Sverige och UNHCR.