Idag annonserades att iranska människorättsaktivisten Narges Mohammadi har tilldelats Nobels fredspris 2023. Narges Mohammadi får priset för sin kamp mot förtrycket av kvinnor och flickor i Iran och för hennes kamp för mänskliga rättigheter och frihet för alla. Narges Mohammadi sitter just nu i det ökända Evin-fängelset i Teheran och har vittnat om det sexuella och fysiska våld kvinnor får utstå i fängelset. Hon har också inifrån fängelset varit en viktig part i de protesterna i Iran som utlöstes av Mahsa Jina Aminis död och som även har kallats en feministisk revolution.
”Att fredspriset går till Narges Mohammadi som under lång tid kämpat för kvinnors och flickors rättigheter i Iran är så viktigt i en tid när vi ser stora bakslag. På många ställen i världen lever kvinnor och flickor under förtryck och vi vet att kriser, krig och konflikt gör kvinnor och flickor särskilt utsatta, inte minst för sexuellt och könsbaserat våld. Dessutom ser vi hur fler stater vill gå ifrån etablerade överenskommelser för jämställdhet och mänskliga rättigheter. Det syns inte minst i olika internationella förhandlingar, ”
säger UN Women Sveriges verksamhetschef Ulrika Grandin.
Fredspriset tillkännagavs under en ceremoni i Oslo där det konstaterades att krig, kriser och konflikter fortsatt präglar vår samtid. Men att det samtidigt inte saknas människor och organisationer som på olika sätt arbetar för en fredligare värld. Narges Mohammadi är engagerad i Defenders of Human Rights Center i Iran och i Iranian National Peace Council. Narges Mohammadi är utbildad fysiker och har arbetat som ingenjör i Teheran innan hon avskedades 2010 av politiska skäl. Hon har sen arbetat som journalist. Narges Mohammadi som är av kurdiskt ursprung har under många år fört en kamp i Iran för kvinnors och flickors rättigheter och mot att hålla politiska fångar i förvar utan rättegång. Hon har flera gånger dömts till fängelse och reseförbud.
FN:s jämställdhetsorgan UN Women arbetar över hela världen och inte minst i svåra kontexter med kvinnors och flickors rättigheter. UN Women samarbetar lokalt med kvinnorätts- och andra civilsamhällesorganisationer. Våld och förtryck mot kvinnor och flickor är ett av de största hindren för jämställdhet och hållbarhet och ett stort fokus för UN Womens arbete.
Foto: Foto: Narges Mohammadi Foundation/AFP