« Tillbaka till nyheter

Generalsekreterarens årskrönika 2024

Publiceringsdatum: 13 jan 2025

År 2024 går nog tyvärr inte till historien som det mest framgångsrika för fred, mänskliga rättigheter och jämställdhet. Runt om i världen ser vi flera bakslag mot kvinnors och flickors rättigheter, men samtidigt syns en oförtröttlig rörelse framåt för global jämställdhet.

Under det vi kallar Orange Month i november – en manifestation mot våld mot kvinnor och flickor – såg vi på UN Women Sverige ett större engagemang än någonsin. Fler röster hörs för att stoppa våldet och vi ser fler unga som vill engagera sig i global jämställdhet.

Trots det dystra omvärldsläget har vi under 2024 ändå sett flera framsteg för jämställdhet och kvinnors och flickors rättigheter.

– I Afghanistan trotsade modiga kvinnor och flickor talibanernas extrema förbud och samlades på kvinnodagen 8 mars i mindre grupper för att protestera. I oktober beslutade också EU-domstolen att alla kvinnor och flickor från Afghanistan har rätt till asyl pga den rådande situationen

– Den 8 mars skrev Frankrike in aborträtten i landets författning. Idag bor ca 60% av världens kvinnor i länder som tillåter abort, vi ser framsteg men också bakslag.

– Franska Gisèle Pelicot blev en feministisk ikon för sitt sätt att hantera de systematiska och mångåriga våldtäkterna hon utsatts för av sin exmake och flera andra under en öppen rättegång. Skammen skulle inte vara hennes utan de många förövarnas. Alla män har befunnits skyldiga och exmaken dömdes till 20 års fängelse.

– I Polen har en samtyckesbaserad definition av våldtäkt införts efter år av kampanjer från kvinnor och kvinnorättsorganisationer.

– Trots hot från olika värdekonservativa grupper i Gambia om att vilja ta bort lagen som förbjuder könsstympning, så röstades detta ner och lagen är kvar.

– I Mexiko har ett åklagarkontor specialiserat mot våld mot kvinnor införts.  

· I somras ägde det första jämställda OS rum i Paris. För första gången tävlade för första gången många kvinnor som män. Detta gör Paris-OS historiskt.

-Trots att klimatmötet COP29 var lite av en besvikelse, lyckades mötet enas om ett tioårigt jämställdhetsprogram.

– Vi minns de ikoniska kvinnor i kulturvärlden som gick bort under 2024, som  T.ex.den brittiska skådespelaren Maggie Smith och svenska dramatikern och regissören Suzanne Osten.

-I politiken minns vi feministikonen Birgitta Dahl som drev igenom flera jämställdhetsreformer som t.ex. daghem åt alla och allmän föräldraförsäkring samt förbud mot barnaga och våldtäkt inom äktenskapet.

– Investeringar för jämställdhet – gender lense investment – är på frammarsch. I juni var Island det första land som lanserade en statlig jämställdhetsobligation.

-Andelen kvinnor i svenska styrelser har ökat och fler kvinnor är chefer samt att fler svenska bolag rankas som jämställda, enligt Allbrights mätning.

-Vad gäller utbildning är unga kvinnor med invandrarbakgrund den grupp i Sverige som i störst utsträckning läser vidare efter gymnasiet. De senaste åren har högstadiets skolböcker i historia uppdaterats och fler kvinnor har tagit plats.

-Över tio länder har en feministisk utrikespolitik med målet att globalt säkra kvinnors och flickors rättigheter, representation och resurser.

År 2025 kommer att bli ett viktigt år för arbetet för global jämställdhet. En av de mest progressiva internationella överenskommelserna för kvinnors och flickors rättigheter – den s.k. Pekingplattformen – firar 30 år. Den internationella överenskommelsen om kvinnor, fred och säkerhet fyller 25 år och internationella kvinnodagen fyller 50 år. I tillägg fyller UN Women som organisation 15 år samt att Sveriges regering under 2025 tar över ordföranderollen i UN Womens globala styrelse.

Allt detta är viktigt i en tid då kvinnor och flickor drabbas hårt i de många kriser och konflikter som pågår i världen. Sverige kan göra stor skillnad för global jämställdhet och vi på UN Women Sverige kommer göra allt vi kan för att fortsatt driva viktiga globala jämställdhetsfrågor och arbetet för kvinnors och flickors rättigheter. Vi kommer lyfta och berätta om uppmärksammandet av Pekingplattformen och andra överenskommelser, vi kommer att göra en extra satsning på kvinnodagen 8 mars i år och vi kommer att stödja Sverige i ordförandearbete i UN Womens styrelse.

Följ, stöd och engagera er i vårt arbete 2025! Vi behöver bli fler så att vi kan uträtta ännu mer – bli världsfeminist och stå upp för global jämställdhet 2025💙

Ulrika Grandin, 
Generalsekreterare
UN Women Sverige