Mahmuda Begum, 23, är en av de många Rohingya-kvinnor som bor i det provisoriska boendet i flyktinglägret Balukhali, i Cox bazar Bangladesh. Mahmuda anlände till flyktinglägret efter en traumatisk resa tillsammans med sin nyfödda bebis, som hon fött utan läkarvård strax innan hon passerade landsgränsen från Myanmar.
Att vara höggravid i åttonde månaden och samtidigt tvingas fly från sitt hem var en fruktansvärd påfrestning. Min familj spenderade fem till sex dagar under bar himmel och behövde vandra genom tuff bergs- och skogsterräng. Tusentals kvinnor har gjort liknande resor för att kunna ta sig till Bangladesh. Vi hade inget val utan var tvungna att fortsätta framåt för att hitta skydd. Jag flydde från Myanmar för mitt barns skull.
I september 2017 födde Mahmuda en pojke och var i desperat behov av kläder, mediciner och hygienartiklar – både för henne och hennes nyfödda bebis. Produkter som dessa är ofta mycket svåra att få tag på i flyktingläger och de som drabbas är kvinnor och barn. Därför har människorättsorganisationer börjat dela ut så kallade ”dignity kits”. Ett kit som förser kvinnor med det allra nödvändigaste: tvål, kläder, filtar, mensskydd och solenergilampor.
Under december och januari månad har UN Women, i samarbete med myndigheten för kvinnor och barn samt ActionAid Bangladesh, delat ut ’dignity kits’ till 7 893 hushåll. Fokus har legat på hushåll med ensamstående, gravida och ammande kvinnor, unga flickor samt kvinnor och flickor med funktionsvariationer.
Jag känner mig mer bekväm att ta hand om mig själv och mitt barn med hjälp av de saker som delats ut och informationen om hur jag ska använda dem, säger Mahmuda.
Bangladesh har tagit emot Rohingya-flyktingar från Myanmar i nästan tre decennier. Våldet i Rakhineprovinsen i Myanmar eskalerade under 2017, vilket resulterade i att cirka 688 000 Rohingyas flytt sedan augusti 2017, varav mer än hälften är flickor och kvinnor. Rohingya-flyktingarna anländer med väldigt få ägodelar, fattiga och traumatiserade.
Livet i flyktingläget är tufft och det finns flera omständigheter som påverkar kvinnornas liv till det sämre, exempelvis den dåliga belysningen. Rubina, 16, flydde från våldet i Rakhineprovinsen och separerades under flykten från sina föräldrar. Hon har fått stor användning av de solenergilampor som UN Women delat ut.
Efter att solen gått ner är kvinnor och flickor ofta rädda för att lämna sina tält, vilket gör att de inte kan gå på toaletten eller att hämta vatten från brunnen. Ibland kan vi inte genomföra våra vardagliga hushållssysslor under dagen, eftersom vi måste gå till flera olika distributionsplatser för att hämta mat och påfyllnad av andra förnödenheter. Det gör att vi måste arbeta under kvällen. Den här lampan är en räddare i nöden för oss! Jag kan laga mat, diska och hämta vatten på kvällen nu, säger Rubina.
UN Women har även delat ut miljövänliga briketter till 6 000 hushåll i flyktinglägret, vilket har underlättat livet i lägret för många kvinnor. De miljövänliga briketterna släpper ut mindre rök, vilket förbättrar livsvillkoren för flickor och kvinnor som tidigare fått andnings- och synproblem av röken när de eldat med ved. Kvinnorna har också fått filtar att skydda sig själva och sina barn med från det kalla vädret under december månad.
Den riktade hjälpen och insatserna för flickor och kvinnor i flyktinglägret visar på hur viktigt det är att ta hänsyn till kvinnors specifika behov i samband med humanitär hjälp. Enkla medel såsom belysning och miljövänligt bränsle att använda vid matlagning kan göra en enorm skillnad för kvinnors och flickors liv i lägret. För Rubina och Mahmuda liv ska fungera även när de är på flykt är deras rörelsefrihet, hälsa och säkerhet oerhört viktig.
UN Women är medvetna om att män och kvinnor har olika behov och påverkas olika i kris och konflikt. Vår roll är att förmedla den medvetenheten till andra hjälporganisationer så att vi kan minimera risken att flickor och kvinnor blir marginaliserade och bortglömda i hjälparbetet, säger Shoko Ishikawa, represant för UN Women i Bangladesh.
Bli månadsgivare och stöd UN Womens arbete för Rohingyas flickor och kvinnor.