Den 6 februari är det Internationella dagen för nolltolerans mot kvinnlig könsstympning. Kvinnlig könsstympning (Female Genital Mutilation, FGM) är ett allvarligt brott mot mänskliga rättigheter och en kränkning av flickors och kvinnors reproduktiva hälsa, integritet och välbefinnande.
Könsstympning är ett globalt problem och har sin grund i olika patriarkala normer och seder. Flickor som lever i fattigdom och avlägsna områden löper större risk att utsättas för könsstympning.
Kvinnlig könsstympning innebär att en eller alla externa delar av det kvinnliga könsorganet tas bort. Övergreppet skadar och förändrar flickans genitala områden av icke-medicinska skäl och orsakar stora hälsorisker, både på kort och lång sikt, samt fysiskt och psykiskt lidande och risk för dödsfall till följd av bristande vård och sanitet.
Idag beräknar FN att över 200 miljoner flickor och kvinnor i världen har utsatts för könsstympning och tvingas leva med konsekvenserna av övergreppet. Fyra miljoner flickor riskerar att utsättas, vilket motsvarar 12 000 fall om dagen. Siffrorna är en stark påminnelse om de brådskande åtgärder som kvarstår samt behovet av att intensifiera insatserna i syfte att skydda flickors och kvinnors rättigheter.
UN Women arbetar för att all kvinnlig könsstympning helt ska upphöra. UN Women, tillsammans med andra FN-organ och organisationer, arbetar med insatser och förändringsarbete på flera olika nivåer samt på flera fronter.
Genom att stödja UN Womens arbete bidrar du till kampen för att motverka fler nya fall av kvinnlig könsstympning världen över.
Bli världsfeminist och stötta UN Womens arbete i kampen för att stoppa könsstympning.
Foto: UNICEF/Kate Holt