Den 8 mars på den internationella kvinnodagen arrangerade UN Women Sverige ett frukostevent. Den internationella kvinnodagen har en lång historia, men blev del av FN:s lista över internationella högtider 1978. UN Women Sverige ville i samband med denna dag lyfta flera kvinnor som på olika sätt har varit delaktiga i kampen för kvinnors och flickors rättigheter. I eventet deltog kvinnor med olika perspektiv på kvinnokampen. Eventet bestod av en blandning av inspirerande tal som genomsyrades av både erfarenheter och starka budskap, samt livemusik och mingel.
Artisterna Janice och Eva Dahlgren förgyllde morgonen av denna viktiga dag med sina fantastiska röster i varsitt liveuppträdande. Techentreprenören Nora Bavey inspirerade alla i publiken genom sitt tal om hennes egen resa som kvinna inom teknikbranschen och allas möjlighet och skyldighet att fortsätta kämpa för alla kvinnors och flickors rättigheter. Vidare kunde Linnea Claeson genom sina erfarenheter visa hur ny teknisk utveckling både kan vara positiv samtidigt som en stor utmaning för kampen för kvinnors och flickors rättigheter. Hon berättade om den hotfulla kultur som uppstått på ett oreglerat internet och hur denna har kommit att påverka henne och många andra kvinnor och flickor online. UN Women Sveriges ordförande Alexandra Pascalidou ledde eventet och kunde även hon inspirera och motivera alla att fortsätta kampen. Ämnen som genomsyrade morgonen var allt ifrån kvinnor inom teknikbranschen, kvinnokampens allvar, brådskan och skyldigheten att agera, men även hopp om en ljusare framtid där kvinnor och flickors rättigheter inte ens behöver vara på agendan längre. UN Women Sverige vill tacka alla som ställde upp och alla som deltog på eventet för ert engagemang. Inte minst tack till våra medarrangörer LAMB co-working space och medlemsklubben Soho House.
Internationella kvinnodagens syfte är att uppmärksamma frågor om kvinnors och flickors lika rättigheter. Kampen sägs ha börjat tidigt 1900-tal då kampen för kvinnors rösträtt pågick i både Europa och i USA. Just kvinnodagen började firas av olika anledningar på olika platser. Efter att FN gjorde kvinnodagen till en internationell högtid har dagen blivit en högtid som vissa länder också gjort till en helgdag.
I mars varje år anordnas ett globalt möte i FN:s kvinnokommission, CSW, som är ett av FN:s största möten. CSW står för the Commission on the Status of Women och detta är ett organ som bevakar kvinnors och flickors rättigheter och jämställdhet runt om i världen. CSW bidrar bl.a. till att skapa olika globala standards inom jämställdhet. På mötet i mars samlas representanter för FN:s medlemsstater, civilsamhällesorganisationer och FN-organ i FN:s huvudkvarter i New York. Kommissionens roll är att bedöma framsteg och ge ytterligare rekommendationer för att påskynda genomförandet global jämställdhet och öka kvinnors och flickors egenmakt. Dessa rekommendationer har formen av förhandlade överenskomna slutsatser om ett prioriterat tema. Årets prioriterade tema för CSW var “innovation och teknisk utveckling, och utbildning i den digitala tidsåldern för att uppnå jämställdhet och stärka alla kvinnor och flickor.” Läs mer om slutsatserna som antogs här.
UN Women och UN Women Sverige fortsätter kampen för hela världens kvinnor och flickor och deras rättigheter. Genom att bli månadsgivare, med valfri summa, kan du bidra till att vårt arbete planeras på lång sikt och att vårt globala arbete kan fortsätta.
Bli månadsgivare eller SWISHA till 900 29 32 för att vara del av kampen! Varje gåva räknas