Bilden föreställer Monica tillsammans med kvinnor från Mururoa-öarna i Stilla havet som just då var utsatta för kärnvapensprängningar som utfördes på prov av USA och Frankrike.
1995 antog 189 länder en global handlingsplan för jämställdhet under FN:s fjärde kvinnokonferens i Peking, den så kallade Pekingplattformen. I år fyller denna plattform 30 år.
Monica Green har varit aktiv i UN Women Sverige sedan många år tillbaka, bland annat som ordförande mellan 2015-2020, och har lång erfarenhet av engagemang i jämställdhetsfrågor. Monica var en av dem som deltog på den stora kvinnokonferensen i Peking 1995.
Monica, du var med på plats i Peking under den här konferensen 1995?
Ja, det stämmer och det var fantastiskt att få den möjligheten att tillsammans med 30 000 andra kvinnor från hela världen vara med om denna viktiga världskonferens som har förändrat så mycket.
Kan du berätta kort om din erfarenhet av konferensen? Hur kom det sig att du var där?
Jag hade länge jobbat för jämställdhet och hade nyligen blivit riksdagsledamot (hösten 1994). Sverige blev unika med flest kvinnliga riksdagsledamöter i världen och först med att ha en jämställd regering. Jag ansökte och fick riksdagens resestipendium för att delta på Pekingkonferensen.
Vilka är dina främsta lärdomar du tog med dig från konferensen?
Det blev en rejäl skjuts för jämställdhetsarbetet i världen och mot mäns våld mot kvinnor. Alla kände att det är gemensam kamp och en gemensam värdegrund som gjorde att Pekingdokumentet kunde antas. Jag minns att det regnade mycket och att alla gick med paraplyer men oavsett det minns jag särskilt det stora demonstrationståget vi gick i, där vi krävde stopp för trafficking och stopp för att kvinnor kroppar säljs som handelsvaror. Det satte ljuset på hur vanligt förekommande våld mot kvinnor och flickor är och att det behövs lagstiftning vilket också blev resultatet i många länder.
Hur ser du på jämställdhetsarbetet idag, finns det särskilda områden och utmaningar kopplade till Pekingplattformens mål som du anser kräver extra arbete framöver?
Det känns både bedrövligt och oacceptabelt att allt det vi stävat efter sedan dess nu hotas och motarbetas på så många sätt både i Sverige och i resten av världen.
Det är en ständig kamp för att inte låta skydd av kvinnor och flickor försvagas. Arbetet mot våld, sexuella övergrepp, barnäktenskap måste fortsätta. Det gör vi bland annat genom att engagemang för jämställdhet och kräva stopp för porr och prostution. Dessutom behöver vi göra gemensam sak för flickors rätt att gå i skolan, att kunna utbilda sig, skaffa jobb och egen inkomst. Egen ekonomi är grunden för självbestämmandet och frihet.
Varför är det viktigt att engagera sig i organisationer som UN Women Sverige?
Att engagera sig för kvinnors och flickors rättigheter är viktigare än på mycket länge, nu ser vi flera bakslag och att jämställdheten motarbetas runt om i världen. Kvinnorättsorganisationer är avgörande för förändring för ett mer jämställt samhälle. Som medlem UN Women Sverige går det att påverka lokalt, regionalt, nationellt och globalt för en jämställd värld fri från våld.
Om du vill engagera dig och starta en lokalförening/nätverk, se mer här, eller vara med i vårt projekt för unga kvinnors egenmakt, se mer här.