UN Womens initiativ Generation Equality vill samla och lyfta den nya generationens jämställdhetsaktörer. Globalt består den unga generationen (i åldern 10-24 år) av 1,8 miljarder unga – den största ungdomspopulationen någonsin. När det gäller unga kvinnor och flickor är de att som grupp fortsatt könsdiskriminerad runt om i världen, både på grund av sitt kön och sin ålder.
Tillgången till utbildning och möjligheter till ledarskap och deltagande är globalt mer begränsad för unga kvinnor än för unga män. Samtidigt vet vi att unga kvinnors och flickors deltagande och ledarskap är viktiga drivkrafter för att påskynda framsteg för Agenda 2030 och de globala målen.
UN Women Sverige har startat projektet Generation Equality – Nätverk för unga för jämställdhet. Detta projekt riktar sig till unga är mellan 18 och 25 år och som vill bygga nätverk med andra engagerade unga. Syftet är att tillsammans arbeta med långsiktig påverkan och att stärka ungas roll i arbetet för global jämställdhet. Läs mer här!
En av de unga som är med i Generation Equality och som också nyligen var ungdomsdelegat i Sveriges officiella delegation till mötet i FN:s kvinnokommission (CSW) är Maja Lundqvist.
Vad är dina intryck av mötet i FN:s kvinnokommission?
Det är med både inspiration och oro jag ser tillbaka på veckan. Det är en samtidigt en plats där beslutsfattare, organisationer och aktivister från hela världen samlas för att diskutera jämställdhetsfrågor och samlas som en progressiv kraft framåt. Men det blir också tydligt hur lång väg vi har kvar att gå, hur mycket motstånd och kontroversiell jämställdhetsfrågan faktiskt är. Det är också tydligt att vissa frågor, särskilt kopplade till sexuella och reproduktiva rättigheter, möter motstånd, vilket visar på vikten av fortsatt engagemang och påtryckningar.
Varför behövs en ungdomsdelegat?
En ungdomsdelegat behövs för att säkerställa att unga inte bara inkluderas i diskussionerna utan också får verkligt inflytande. Beslut som fattas idag påverkar unga direkt, och därför måste deras röster vara en del av lösningarna. Unga har unika perspektiv, erfarenheter och innovativa idéer som kan bidra till att driva jämställdhetsarbetet framåt. Att ha en ungdomsdelegat handlar inte bara om representation – det är en fråga om demokrati och rättvisa.
Vi vet också att unga flickor och kvinnor diskrimineras både på grund av sin ålder och kön. Dels ser vi det i tex frågor om barnäktenskap och könsstympning, där unga flickor drabbas. Men vi ser det också i att unga kvinnor som engagerar sig politiskt i större utsträckning blir utsätta för hat och hot. Dessutom så ser man ofta ner på unga kvinnor och ser de som framtidens ledare och inte dagens. En ung kvinna fick tex order om att hämta kaffe åt en minister under mötet, vilket visar på hur man ser ner på unga kvinnor på ett lite annat sätt.
Varför är det viktigt med unga kvinnors och flickors röster och deltagande, och varför har du engagerat dig i Generation Equality?
Unga kvinnor och flickor lever med de direkta konsekvenserna av ojämställdhet och måste därför ha en röst i beslutsfattandet. När vi får vara med och forma lösningar blir de mer hållbara och verklighetsförankrade. Generation Equality är en plattform där unga kan påverka och kräva förändring på global nivå. Jag engagerade mig eftersom jag ser hur viktigt det är att jämställdhetsarbetet inte bara handlar om löften utan om faktiska åtgärder, där unga är med och driver förändringen.