Om oss
UN Women Sverige är en religiöst och partipolitiskt obunden ideell organisation som arbetar till stöd för FN:s jämställdhetsorgan UN Women. UN Women Sverige är en av 13 nationella kommittéer i världen (se mer här) som stödjer UN Womens globala uppdrag genom påverkan, kommunikation och insamling samt genom att arbeta med partnerskap med den privata sektorn. UN Women Sverige är en egen legal enhet separat från UN Women och FN samt registrerad hos Svensk Insamlingskontroll med ett 90-konto.
Kansliet



UN Women Sveriges styrelse
”Kvinnors och flickors rättigheter har varit en av de viktigaste drivkrafterna inte bara i mitt yrkesliv utan i allt jag företagit mig. Med de bakslag för kvinnors och flickors rättigheter som vi ser runt om i världen idag känns det otroligt viktigt att få bidra. Jag är mycket stolt och ärad över uppdraget som ny ordförande för UN Women Sverige.”
Parul Sharma arbetar som generalsekreterare på Institutet mot mutor och har lång erfarenhet av att stötta olika samhällssektorer i hållbarhetsfrågor. Hon har även arbetat vid Sandvik AB som Global Head of CSR Auditing Suppliers och vid Stora Enso som Vice President Sustainability. Parul Sharma har fått en rad utmärkelser för sitt arbete inom mänskliga rättigheter och hållbar utveckling.
”Stöd från UN Women och andra kvinnorättsorganisationer är helt avgörande för det globala arbetet för flickors och kvinnors rättigheter, ökad jämställdhet och egenmakt. Jag är stolt över att få vara med och bidra till att det viktiga arbetet kan fortsätta.”
Linda har arbetat för mänskliga rättigheter på olika insamlingsorganisationer och har specialistkompetens inom fundraising, marknadsföring och digital affärsutveckling. I tidigare uppdrag har hon alltid haft starkt fokus på att generera ekonomisk tillväxt, kreativa partnerskap och innovativa lösningar som skapar engagemang.
”Jag brinner särskilt för att säkerställa att kvinnor och män ska ha lika möjligheter att utbilda sig, arbeta, delta i politik och ta beslut i hemmet och i samhället. Det är en förutsättning för ett mer produktivt samhälle där alla har möjlighet att uppnå sin fulla potential. För mig handlar jämställdhet om inkludering men också om att stå upp för allas lika värde och särskilt lyfta de kvinnor som utsätts för diskriminering på grund av flera samverkande faktorer av deras identitet, som kön, etnicitet, sexualitet, funktionsnedsättning, socioekonomisk bakgrund, religion eller ålder.”
Najat Abbas började sin karriär på svenska FN-representation i Genève innan hon blev samordnare på UD och arbetade med internationell handel. Därefter arbetade Najat med mänskliga rättigheter och migration på Justitiedepartementet. Efter sin masterutbildning i internationell ekonomi och ledarskap har Najat arbetat främst i ledarroller. Najat brinner för positiv samhällsförändring för barn och unga samt kvinnors ökade egenmakt, särskilt genom att inspirera och stärka unga att få sina röster hörda och sträva mot sina drömmar. Najat är nu verksamhetschef på The Good Talents, en ideell organisation som lyfter och stärker unga talanger vars kapacitet och resurser ännu inte har synliggjorts. Drömmen är att jobba som FN:s generalsekreterare.
”Sen jag var barn har jag stått upp mot orättvisor och jag förstod tidigt att livet inte levs på samma villkor för kvinnor och män. För mig är det avgörande att kampen om jämställdhet är intersektionell eftersom olika förtryck ofta hänger ihop. För att uppnå verklig jämställdhet måste alla perspektiv inkluderas. Jag tror på förändring genom organisering och vill se en värld där jämställdhet är en självklarhet. Kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter!”
Afrodite Mauricci har lång erfarenhet av insamling och marknadsföring inom både civilsamhället och privat sektor. Som insamlingsansvarig på Amnesty International Sverige arbetar hon strategiskt för att öka antal medlemmar och gåvor, med fokus på digital tillväxt. Hon har framgångsrikt lett flera kampanjer för kvinnors rättigheter och har en stark förmåga att skapa engagerande budskap som driver resultat. Med en bakgrund inom digital marknadsföring arbetar hon insiktsdrivet och kreativt för att stärka engagemanget för viktiga samhällsfrågor.
”I en tid där vi ser en global backlash mot kvinnors rättigheter är UN Women en avgörande röst. Genom att påverka lagstiftning, mobilisera resurser och stötta kvinnorättsrörelser världen över driver de verklig förändring. UN Womens röst är alltid stark, stadig och självsäker i kampen för flickors och kvinnors rättigheter.”
”Min främsta drivkraft är tron på att alla människor, oavsett kön, ska ha samma rättigheter, möjligheter och friheter. Jag drivs av en vilja att utmana strukturer som fortfarande håller tillbaka flickor och kvinnor. Jag vill bidra till ett mer jämlikt, rättvist och hållbart samhälle. Jämställdhet är inte bara en rättvisefråga – det är en grund för fred, utveckling och demokrati. Där tror jag att ekonomisk jämställdhet och egenmakt är en avgörande fråga framåt.”
Emma Knaggård Wendt arbetar som managementkonsult och styrelseledamot med fokus på Public Affairs, AI, finansiering och hållbar tillväxt. Hon är idag vice ordförande i Svenska Röda Korset. Emma har tidigare varit generalsekreterare för tankesmedjan Ownershift och ordförande för Ung Cancer samt fått en rad utmärkelser inom styrelsearbete och kommunikation, bl.a. kompassrosen av Konungens stiftelse Ungt ledarskap.
”UN Women spelar en avgörande roll genom att lyfta kvinnors och flickors perspektiv på den nationella och globala agendan. Organisationen kombinerar politiskt påverkansarbete med konkret stöd på plats, vilket gör insatserna både strategiska och verklighetsnära. I en tid där jämställdhet hotas på många håll i världen, men även på hemmaplan, behövs en stark och samlande röst – det är precis vad UN Women är.”
”Mänskliga rättigheter är en grundbult för att lyckas nå de utmanande hållbarhetsmålen som är så viktiga för såväl människor som vår planet. Att kvinnor och flickor fortfarande ligger så långt efter gällande levnadsförhållanden, makt och ägande är oacceptabelt och väldigt svårt att ta till sig, därför vill jag engagera mig ytterligare i dessa frågor. Jag har under mitt yrkesliv stött på en imponerande urkraft hos så många kvinnor och mödrar som trots dåliga förutsättningar lyckats förflytta berg. Tanken på vad alla kvinnor och flickor skulle kunna åstadkomma med bättre villkor är en stark drivkraft för mig. UN Women är en stark och viktig röst för att driva på utvecklingen i rätt riktning.”
Karin Vierma har arbetat i ledande positioner i servicesektorn hela sitt yrkesverksamma liv i det globala företaget Sodexo. Hon har drivit en mängd initiativ inom social hållbarhet utifrån ambitionen att kombinera affärsnytta med samhällsnytta. Numera jobbar Karin heltid med hållbarhetsfrågor i tätt samarbete med den globala organisationen och ansvarar för att Sodexho i Sverige lever upp till globala åtaganden där jämställdhet, mänskliga rättigheter och women empowerment är uttalade fokusområden.
”Mitt i livet blev jag medveten om de norm,- och maktstrukturer som jag ingår i. När trycket från dessa ramar blev synliga kunde jag förstå mig själv som liten kille i skolkorridorerna, som ung man omklädningsrum – språket som jag kunde använda, saker som jag gjorde eller lät hända. Ofta vi mot dom. Alltid ramar som stängde vissa inne och andra ute.
Att få ingå, det är en urkraft tänker jag. En djupt rotad livsnödvändighet som alla har samma rätt till. Men så är det inte. Långt därifrån. Norm,- och maktstrukturer separerar / SPLITTRAR stora delar av mänskligheten från varandra, vi mot dem, och de som placeras utanför utsätts för lidande. Det är omänskligt, det är orättvist och någonting som alla kan (ska!) kämpa för att ändra på. Därför är jag medlem i UN Women Sverige- bli det du med! Jag är pappa till två killar, som rör sig i skolkorridorer och omklädningsrum, som gör vad de kan för att få ingå. Det språk jag använder, det jag gör och låter hända, kommer ofrånkomligen att bli någonting som de förhåller sig till när de växer upp. Jag har fått äran att bidra i arbetet på UN Women Sveriges styrelse och jag ser det som en svindlande möjlighet; tänk om jag kan bidra till att fler män blir medvetna om de norm,- och maktstrukturer som omger dem, tänk om det kan få fler män att ansluta till denna rättvisekamp? Nu kör vi!”
Sonja Schough har varit engagerad i kvinnofrågor sedan ung ålder. Mer konkret blev det när hon valdes in som medlem i Kungsbacka Zontaklubb och därefter gick vidare i organisationen för att sluta som Internationell President 2016-2018. Uppdraget innebar ansvar för 29 000 medlemmar i 62 länder och löpande kontakter med olika FN organ tex UN Women. Hon har ett stort intresse för friskvård och sitter med i styrelsen för Friskis&Svettis i Kungsbacka.
Professionellt har Sonja mångårig erfarenhet som Nordisk/Baltisk Human Resources Director för Beiersdorf AB samt som affärskonsult inom HR för IFS AB, främst på den europeiska marknaden.
”Jag drivs av en övertygelse om att jämställdhet inte är ett mål bland andra, den är grunden för demokrati, utveckling och hållbar fred. Trots framsteg är kön fortsatt en avgörande faktor för frihet, säkerhet och möjligheter världen över. Jag vill bidra till verklig förändring, utmana strukturer, stärka röster som tystas och översätta kunskap till handling. Med juridiska verktyg och ett globalt perspektiv vill jag verka för ett samhälle där alla människor, oavsett kön, ges samma möjlighet att leva ett liv i frihet, värdighet och med egenmakt.Jämställdhet är inte en vision. Det är ett ansvar, vårt gemensamma.”
Amila Briga är jurist med internationell bakgrund och starkt engagemang för mänskliga rättigheter och jämställdhet. Hon har studerat juridik i Bosnien och Sverige samt arbetat inom FN:s utvecklingsprogram (UNDP). Utöver sitt arbete på advokatbyrån Synch är Amila projektledare för Femtorship, styrelseledamot i Våra Barn och tidigare mentor i Mentor Sverige.
”UN Women har en nyckelroll i att hålla jämställdhetsfrågor högt på den globala agendan. Genom sitt unika mandat, samverkan med lokala aktörer och långsiktigt arbete för kvinnors och flickors rättigheter är UN Women en trovärdig och samlande kraft i en tid när konkreta insatser, internationell samverkan och tydligt ledarskap är viktigare än någonsin.”
”Jag drivs av en vilja att skapa ett samhälle där alla, oavsett bakgrund, identitet eller livsvillkor, har makt att påverka sina egna liv. Jag brinner särskilt för att unga inte bara ska inkluderas, utan vara med och forma sin samtid. Varje generation måste själva försvara och vidareutveckla demokratin, och i det arbetet är jämställdhet avgörande.”
Yasmine Djelloul är 25 år gammal och har ett långt engagemang i det unga civilsamhället. Hon har bland annat varit Sveriges ungdomsrepresentant till FN samt styrelseledamot i Landsrådet för Sveriges barn- och ungdomsorganisationer (LSU). Hon har en kandidatexamen i nationalekonomi och statsvetenskap samt en master i hälsoekonomi och policy från Karolinska Institutet. Yasmine arbetar idag inom medtech-branschen, med ett särskilt intresse för hur teknik och innovation kan bidra till en mer jämlik och hållbar vård.
”Jag ser UN Women som en avgörande aktör i det globala jämställdhetsarbetet, både i att sätta press på beslutsfattare i vår tid och i att skapa förutsättningar för nästa generations ledare att ta plats och förändra världen.”