Günçe Çetin, en 36-årig advokat från Turkiets huvudstad Ankara, är en av många kvinnor som blivit utsatta för våld i nära relation. Hennes tidigare pojkvän utförde psykiskt och fysiskt våld mot henne under två år.
I början ville inte Günçe rapportera våldet, då hon skuldbelagde sig själv. Det slutade med att hon en dag blev så svårt slagen att hon var tvungen att sy flera stygn i munnen. Då valde hon att fly hemifrån och polisanmäla sin dåvarande pojkvän. När hon kom till polisstationen fick hon frågan om ”hon också” hade blivit utsatt för våld av en partner, en formulering hon inte kunde sluta tänka på.
”Ja, jag också, jag har överlevt systematiskt våld av min partner”, svarade hon polisen.
Ett tag efter anmälningen deltog Günçe i en utbildning om Turkiets lagar kring våld mot kvinnor, och började därefter arbeta ideellt med att förse utsatta kvinnor med juridisk hjälp. Förra året deltog hon i en rad utbildningar om internationella lagar kring våld mot kvinnor. Utbildningarna utförs inom ramverket av EU och UN Womens regionala program för att stoppa våld mot kvinnor: “Implementing Norms, Changing Minds”. Där utbildades Günçe tillsammans med andra advokater i ämnen som våld och trauma, feministisk metodik och internationella juridiska ramverk. Utbildningarna grundar sig i Europarådets konvention om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och våld i hemmet (CEDAW) – även kallad Istanbulkonventionen.
Genom dessa utbildningar fick Günçe en större förståelse för det våld hon själv blivit utsatt för, då hon insåg att våld kan utföras på många olika sätt.
”I början förstod jag inte att jag blev utsatt för våld. Jag trodde bara att han var avundsjuk, att han inte gillade mitt jobb och att han kontrollerade allt. Men den typen av beteende räknas också som våld”, förklarar Günçe.
Nu använder hon sig av sina personliga och professionella erfarenheter för att arbeta med rättsliga fall av våld mot kvinnor och HBTQI-personer. Hon är också med i ett nätverk som skapades för de 61 advokater som deltagit i utbildningarna – där de delar med sig av erfarenheter och frågor.
Intresset för utbildningarna har ökat, och många deltagare berättar om en positiv förändring i sina arbetssätt. Advokaterna Meltem Anayaroglu och Evrim Inan är två av de andra deltagarna. De förklarar att de nu kan använda sig av nya perspektiv och ny kunskap i sitt arbete, vilket har fått dem att hantera denna typ att rättsfall på ett nytt sätt.