« Tillbaka till nyheter

Pressmeddelande: Kvinnoledda grupper i Sudan kräver 50% representation vid fredsförhandlingsborden

Publiceringsdatum: 15 apr 2025

Trots att kvinnor och flickor är mycket hårt drabbade av konflikten i Sudan är det kvinnor som ofta är de första som svarar upp i konflikten och kämpar för fred. Kvinnoledda grupper i Sudan kräver 50 procent representation vid fredsförhandlingsborden och en feministiska deklaration har tagits fram av 49 kvinnoledda grupper.

”Kvinnor i Sudan utsätts för de allvarligaste formerna av våld – särskilt sexuellt våld – samtidigt som de idag systematiskt utestängs från fredsprocesser”, säger Anna Mutavati, UN Womens regionchef för Östra och Södra Afrika. ”Detta utanförskap kvarstår trots övertygande bevis på hur de positivt har bidragit till att forma Sudans framtid.”

Efter två år av konstant konflikt i Sudan befinner sig landet i en av världens värsta humanitära kriser. Kvinnor och flickor är särskilt utsatta. Över 6 miljoner kvinnor och flickor är på flykt och över 12 miljoner riskeras att utsättas för könsrelaterat våld – inklusive sexuellt våld som används som vapen i kriget. Antalet som riskerar att utsättas för könsrelaterat våld har tredubblats sen konflikten började. Dessutom är antalet fall av konfliktrelaterat sexuellt våld fortfarande enormt underrapporterat.

Då 80 procent av sjukhusen i de konfliktdrabbade områdena inte fungerar, har mödradödligheten ökat och kvinnors tillgång till sexuell och reproduktiv hälsovård försvåras. Det råder akut matosäkerhet och akut vattenbrist samt att tillgång till sjukvård, utbildning och försörjningsmöjligheter är mycket begränsad. 

UN Womens arbete i Sudan

UN Women arbetar i Sudan med över 60 kvinnoledda organisationer och når därmed över 15 000 kvinnor med humanitärt stöd i några av Sudans mest drabbade områden. Stöd till kvinnor på flykt inkluderar bl.a. tillgång till skydd, psykisk vård och rättshjälp. Men behoven är stora och mer finansiering behövs. 

UN Women kräver ett omedelbart slut på konflikten och alla former av könsbaserat våld och att förövare ställs till ansvar. Lokala kvinnoorganisationer måste få tillräckliga resurser för att skydda och stärka sina samhällen och kvinnors röster måste stå i centrum i varje fredsförhandling.

”De sudanesiska kvinnornas styrka är extraordinär, men de kan och bör inte lämnas att ensamma navigera i denna kris. Vi uppmanar alla intressenter – regeringar, givare och det internationella samfundet – att agera beslutsamt: avsluta konflikten, förstärka kvinnors röster i fredsbyggande och skapa rättvisa.” avslutar Anna Mutavati.

Vi på UN Women talar gärna mer om dessa frågor. Om du är intresserad av en intervju med UN Womens humanitära chef Sofia Calltorp som just nu är på plats i Sudan, kontakta:

Louise Waller
UN Women Sverige
Tel: 0761023388
Email: louise.waller@unwomen.se


Foto 1: UNICEF/Ahmed Mohamdeen Elfatih
Foto 2: UNICEF/Mohamed Zakaria