« Tillbaka till nyheter

Right Livelihood-pristagaren Joan Carling

Publiceringsdatum: 4 dec 2024

Idag mottar filippinska Joan Carling Right Livelihood-priset här i Stockholm. Hon får priset för sina insatser som människorättsaktivist. UN Women Sverige träffade henne digitalt inför hennes besök då hon berättade om kvinnors situation på Filippinerna.

Den kvinnliga filippinska ursprungsbefolkningen är extremt utsatt, de blir dagligen utsatta för trakasserier och sexuellt våld och Carling själv har bland annat blivit hotad till livet. 

På grund av sitt arbete med att höja den filippinska ursprungsbefolkningens röster har Carling blivit förföljd, utsatt för hot och inbrott. Hon har blivit orättvist arresterad och falskt anklagad för brott och terrorism. Under en tid var det så pass farligt för henne att gå ut att hon tvingades att bo på sitt kontor. Det var helt enkelt mindre riskfyllt att stanna kvar på ett och samma ställe än att ta sig ut, mellan hem och kontor, säger Carling. Lokala myndigheter utfärdade tillslut en resolution och Carling friförklarades. Idag verkar Carling inte längre vid frontlinjen men hon är fortfarande övervakad – för att hon är förespråkare för mänskliga rättigheter. Detta är inte ovanligt på Filippinerna, det har blivit en del av livet för aktivister, både för kvinnor och män, och ledde till att hennes kollega blev mördad. Det är staten som straffar, de som ska skydda folket. 

Vidare vittnar Carling om ökat förtryck och trakasserier, sexuella övergrepp och våldtäkter på kvinnor, kvinnor som blir arresterade när de skaffar förnödenheter i skogen, om plantering av vapen i hem och fängelsestraff som följd. Med officiella vakter som förövare och samhällen som betalar borgen. Det är fattiga familjer som inte kan eller vet hur de ska försvara sig. De flesta är inte ens medvetna om deras rättigheter eller kan tala ett språk för att försvara sig. Därför behövs juridiskt stöd och politiskt påverkansarbete. 

Det behövs en kraftfull politisk reform, där kvinnors rättigheter erkänns och skyddas. Även där lagar finns behövs det mekanismer för att genomdriva dem. Det krävs en nolltolerans där förövare står till svars. Ett starkt rättssystem där kvinnor har tillgång till rättvisa. UN Women arbetar varje dag i snart hundra länder med dessa frågor.

Den kvinnliga ursprungsbefolkningen är undervärderade, de bidrar med så mycket och det behövs utbildning och en förändring av beteenden inom militären som trampar på kvinnor, säger Carling. Även utbildning för kvinnor och ursprungsbefolkningen, så att de blir medvetna om sina rättigheter. Det är också viktigt att ta hänsyn till de frihetsberövade och deras familjer, att de får hjälp från advokater samt fysiskt och mentalt stöd.

Ur ett perspektiv längre ifrån, i länder som Sverige, kan kvinnorättsorganisationer bidra med solidaritetskampanjer och generera stöd för våra medmänniskor på andra sidan jorden. Vi kan fortsätta förhandla för att implementera ansvarsutkrävande  – att regeringar ska följa sina lagar. Och stödja kvinnligt ledarskap, då förändrar vi också systemet inifrån, menar Carling. Ytterligare krävs stöd till rapportering och dokumentation, om inte fallen rapporteras eller dokumenteras får vi inte heller en klar bild av vad som sker.

Joan Carling reser hem nu till jul, där hon berättar att en av de traditionella sakerna de äter under julfirandet är ”sticky rise”,  och poängterar att det är något som alla kan ha råd med.

– Ronja Larsson, UN Women Sverige