1995 antog 189 länder en global handlingsplan för jämställdhet under FN:s fjärde kvinnokonferens i Peking, den så kallade Pekingplattformen. I år fyller denna viktiga plattform 30 år.
Elisabet Abrahamsson har varit aktiv i UN Women Sverige så länge arbetet i Sverige funnits och hon har lång erfarenhet av engagemang i jämställdhetsfrågor. Elisabet var en av dem som deltog på en förkonferens till den stora kvinnokonferensen i Peking. Denna förkonferens ägde rum i Åbo, Finland 1994.
Elisabet, kan du berätta kort om din erfarenhet av mötet? Hur kom det sig att du var där?
“Hela mitt liv har jag varit engagerad i kvinnors rättigheter och möjligheter. På 90-talet var jag ordförande i något som idag heter Coompanion Sverige, som är en rådgivande organisation för att starta sociala företag osv. Vi bestämde inom vårt kvinnonätverk att vi skulle åka till Åbo, som det bjöds in till. Det var Nordiska rådet som var huvudarrangörer men deltagande var civilsamhällets olika organisationer från de nordiska och baltiska länderna. Det var över 15 000 kvinnor från alla nordiska länder och minoritetsgrupper uppmärksammades särskilt.
Vi åkte dit och hade en utställning, och deltog i hela jämställdhetskonferensen som handlade om de frågor som sedan kom med i Pekingplattformen 1995. Och så hade vi också ett seminarium där vi lyfte kvinnors möjlighet till ekonomisk makt och inflytande.”
Vilka är dina främsta lärdomar från mötet?
“Från det mötet lärde jag mig det fantastiska i när många kvinnor går samman för en gemensam sak. Att tillsammans blir vi starkare. Det var helt otroligt!”
Hur ser du på jämställdhetsarbetet idag, finns det särskilda områden och utmaningar kopplade till Pekingplattformens mål som du anser kräver extra arbete framöver?
“Det är att kvinnor ska kunna försörja sig och inte vara beroende. Den ekonomiska aspekten. Där har vi fortfarande inte kommit så långt och det finns mycket att göra.
Även nu i tider med ökade krig och konflikter är kvinnors möjlighet till stöd och hjälp i kris och konflikt så otroligt viktigt samt att kvinnor får vara med vid förhandlingsbordet när fredliga lösningar ska förhandlas.”
Varför är det viktigt att engagera sig i organisationer som UN Women Sverige?
“För att det är nödvändigt att vi samarbetar och pekar på några frågor som är extra viktiga kommande år, för att flytta fram våra positioner. Att göra det tillsammans och bli många fler, och att vi har fler aktiviteter runt om i landet, är otroligt viktigt. För då kan vi också samla in mer pengar till de globala frågorna.”
Regina Mattsson är dotter till Elisabet Abrahamsson. Regina var faktiskt också med på förkonferensen i Åbo, men då var hon bara två år gammal. Regina har varit styrelseledamot i UN Women Sverige i flera år och delar det starka engagemanget för jämställdhet och flickors och kvinnors rättigheter.
Regina, vilka utmaningar ser du med denna generations jämställdhetsarbete idag? Hur kan UN Women stärka medlemsländerna i arbetet?
“Den stora svårigheten lokalt och nationellt, till skillnad från internationellt där det finns en väldigt stark ungdomsrörelse, upplever jag i Sverige vara glappet mellan den långa traditionen av föreningslivet och den nya generationen. Det är viktigt för denna generation att lära sig om hur det funkar med stadgar, årsmöten, hur man når ut och påverkar – men också tro på att den förändringen går att göra. Och jag tror att det har varit ett glapp mellan den tidigare generationens feminister och nu, och ännu svårare idag med digitaliseringen och den nya generationen som jobbar med det digitala landskapet.
Hur bygger vi broar mellan den nya generationen som är väldigt bra på att engagera sig online, och den äldre generationen som är bra på att engagera sig offline? Men här blir ju UN Women Sveriges projekt Generation Equality ett perfekt exempel på hur vi kan lära oss om föreningslivet och samtidigt engagera oss på båda sätt.”
Varför är det viktigt att engagera sig i organisationer som UN Women Sverige?
“För att organisationen samlar alla och det går att engagera för politiska frågor. Oavsett partipolitisk koppling så finns det så många viktiga tematiska områden. Vi samlas alla kring feminismen och vikten av flickors och kvinnors rättigheter.
UN Women är starka både här i Sverige och internationellt och det ger en bra plattform för det jämställda arbetet. Det jag tror att vi behöver bli bättre på är att prata mer om det intersektionella perspektivet.”
Regina har i sin tur med sig sin dotter Boel som tidigt skolas in i förenings- och jämställdhetsarbetet. Boel var med UN Women Sveriges årsmöte och är vår lilla ”heders-världsfeminist.”