« Tillbaka till nyheter

Vår generalsekreterare om barnäktenskap i Irak

Publiceringsdatum: 28 jan 2025

Följande artikel är hämtad från Global Bar Magazine.

I Irak har nya lagändringar klubbats igenom i parlamentet som meningsmotståndare hävdar legaliserar barnäktenskap.
– Det är ett allvarligt angrepp på flickors och kvinnors rättigheter, säger Evin Incir, vice ordförande i EU:s Irak-delegation, till Global Bar Magazine.

I Irak har nu tre nya lagar klubbats igenom i parlamentet. Korrigeringar i Personal status law är en del av de ändringar som genomförts. Personal status law tillkom 1959 och ämnade att förena familjerätt samt ge skydd för kvinnor i landet. Motståndare till lagändringarna menar att korrigeringarna i Personal status law bland annat, i praktiken, gör barnäktenskap lagligt.

– På UN Women Sverige ser vi detta som avskyvärt. Barnäktenskap bryter mot mänskliga rättigheter, mot både kvinno- och barnkonventionen. Barn- och tidiga äktenskap är en form av våld mot flickor och kvinnor, säger Ulrika Grandin, generalsekreterare för UN Women Sverige, i en intervju med Global Bar Magazine.

Idag är åldersgränsen för äktenskap i Irak 18 år, men till följd av de genomförda lagändringarna kommer religiösa ledare i landet att ha större makt att styra över sakfrågan baserat på deras tolkningar av islamisk lag. Enligt vissa skolor av islamisk lag kommer barn så unga som nio år gamla bli “behöriga” att gifta sig.

Stort bakslag

Ulrika Grandin beskriver för Global Bar Magazine de ödesdigra konsekvenser som unga bortgifta flickor drabbas av, där en ökad risk att utsättas för fysiskt och sexuellt våld samt sämre ekonomiska möjligheter är ett par exempel.

– Barnäktenskap stryper flickors livsmöjligheter som utbildning och ekonomisk egenmakt. Situationen i Irak är också en av flera illustrationer på de tyvärr stora bakslag vi just nu kan se runt om i världen vad gäller kvinnors och flickors rättigheter. Det är ett mönster av auktoritära styren, ett krympande demokratiskt utrymme och en ofta en traditionell och familjekonservativ syn på kvinnor och flickor och deras roll i hemmet, säger Grandin.

Förespråkare av lagändringen är främst konservativa shiitiska lagstiftare som argumenterar att lagändringen innebär en starkare förenlighet med islamiska principer och en distansering från västerländskt inflytande på irakisk kultur. Människorättsaktivisten Initisar al-Mayali säger i en intervju med AP att lagändringen kommer ha “katastrofala effekter på kvinnor och flickors rättigheter” i landet.

Ulrika Grandin betonar vikten av att fortsätta kämpa för kvinnors och flickors rättigheter i Irak samtidigt som hon beskriver de stora utmaningar som finns med arbetet. 

– När lagen var på väg att drivas igenom var det en stark våg av protester från både parlamentsledamöter och olika kvinnorättsorganisationer och människorättsförsvarare i Irak och internationellt. Detta får vi bygga vidare på nu. Därför är det så viktigt med finansiering till lokala kvinnorättsorganisationer. Tyvärr är dessa organisationer idag väldigt underfinansierade och får bara en mycket liten del av världens bistånd. I tillägg är kvinnorättsförsvarare väldigt utsatta för både hot och hat samt rent våld och risker för arresteringar, säger Grandin.

Trots att 18 har varit den lagliga åldersgränsen för äktenskap i Irak sedan 1959, har barnäktenskap länge varit ett problem i landet. Enligt tidigare lagstiftning kunde irakiska flickor från 15 års ålder gifta sig med rättsligt godkännande och en rapport från FN 2023 visade att närmare 30 procent av irakiska flickor tvingas in i äktenskap innan de hunnit fylla 18. 

– UN Women beräknar att över en halv miljard flickor och kvinnor i världen har gifts bort när de var barn. Även om andelen barnäktenskap gått ner de senaste decennierna, förekommer det världen över och riskerar öka i kris och konflikt, fortsätter Ulrika Grandin.

EU måste skärpa kraven

Den socialdemokratiska EU-parlamentarikern Evin Incir är vice ordförande i EU:s Irak-delegation och en av hennes viktigaste frågor är att stödja de kvinnor som arbetar mot den dystra utvecklingen i landet. I en intervju med Global Bar Magazine berättar Incir att hon tillsammans med en delegation från Europaparlamentets delegation för relationerna med Irak kommer att besöka landet till våren för att ha diskussioner med landets parlamentariker om den nya lagstiftningen.

– De senaste lagändringarna i Irak utgör ett allvarligt angrepp på flickors och kvinnors rättigheter, särskilt den del som legaliserar barnäktenskap, vilket är en extremt brutal åtgärd som måste motarbetas kraftfullt. EU måste skärpa sina krav på Irak att följa internationella konventioner och öka sitt stöd för civilsamhället och feministiska organisationer. Kvinnors rättigheter är icke-förhandlingsbara och varje steg mot könsapartheid i Irak måste förhindras, säger Incir till Global Bar Magazine.

I Irak presenteras ofta äktenskap för flickorna som en utväg från fattigdom, men en stor del av äktenskapen får ett olyckligt och snabbt slut. 

“De här tonårsflickorna förväntar sig att äktenskapet kommer bestå av gåvor, klänningar, smink och ett kylskåp fyllt av godsaker. Ibland gifter sig flickor, utan press från föräldrarna, för att sedan bli chockade av verkligheten”, säger Kawthar Al-Mohammadawi, chef för Soqya Foundation for Relief and Development, i en intervju med The Guardian

När de unga flickorna “väljer” att gifta sig innebär det oftast ett slut för deras skolgång. De begränsade möjligheterna som en avbruten skolgång medför i kombination med skammen av ett misslyckat äktenskap gör att livet efter blir tufft för många av flickorna. 

Ali Aziz, människorättsaktivist och journalist från al-Diwaniyah guvernementet, tycker att Irak är på väg att bli en mörk plats för kvinnor och flickor. “Irak är på väg att bli något motsvarande till Talibanerna och Afghanistan”, säger Aziz i en intervju med The Guardian.

Ulrika Grandin från UN Women Sverige berättar om det fortsatta arbete som krävs för att skydda kvinnors och flickors rättigheter i Irak. 

– Sverige, andra länder och internationella organisationer måste vara tydliga med att fördöma denna typ av lagstiftning. Framåt blir det fortsatt viktigt att arbeta med alla olika aktörer, från regering och parlament till civilsamhället och privat sektor. UN Women arbetar med alla dessa aktörer i Irak, med fokus på kvinnors och flickors rättigheter, politisk och ekonomisk egenmakt, samt på arbete mot alla former av våld mot kvinnor och flickor. I arbetet mot alla former av könsbaserat våld bidrar UN Women till exempel med så kallade “safe spaces”, service och skydd till utsatta kvinnor och flickor, liksom fortsatt arbete med datainsamling.

Bild: Shutterstock